Kostnader att dra av i ditt bolag

Alla kostnader som är kopplade till verksamheten och nödvändig för att företaget ska generera inkomst är avdragsgilla i bolaget. Det finns även ett gäng undantag där kostnaden räknas som ej avdragsgilla, till exempel vid representation, och även privata kostnader vilket räknas som lön.

Kostnader för inventarier (t.ex dator, bil, maskiner) som kostar under ett halvt prisbasbelopp (28 650 kr år 2024) får dras av direkt som en kostnad. Inköp över det beloppet behöver läggas in som en tillgång i företaget och kostnadsförs sedan i form av värdeminskningar. 

Här är 5 avdrag som du kan göra i ditt bolag:

Elektronik 

Mobiltelefon, dator m.m som behövs i verksamheten får dras av som kostnader. Det gäller även datorskärm, hörlurar, tangentbord etc. Du får dessutom dra av den ingående momsen.

Hälsovård för personal 

I aktiebolag får man dra av max 5000 kr per år för friskvård och det gäller både personal och ägare. Aktiviteten ska innefatta motion eller avstressande aktivitet och redskap och kläder får inte dras av.

Enklare förtäring

Enklare förtäring räknas som t.ex kaffe, fika, frukost. Gränsbeloppet är 60 kr per person exkl moms, och är beloppet över gränsen så räknas hela måltiden som ej avdragsgill.

Resekostnader 

Åker du eller dina medarbetare ofta på tjänsteresor? Bolaget får då bekosta resan. Det kan vara flyg- eller tågbiljetter, hotellkostnader och även skattefri milersättning. År 2024 ligger ersättningen på 25 kr/mil.

Är tjänsteresan mer än en natt kan även traktamente tas ut. De olika beloppen för traktamente hittar du hos Skatteverket.

Arbetskläder

Vissa arbetskläder får dras av i bolaget. Kravet är enligt Skatteverket att kläderna inte ska kunna användas privat, det kan t.ex vara skyddskläder eller uniform. Och om det är kläder som är lämpliga att använda privat, finns en del krav som ska uppfyllas för att de inte ska räknas som en skattepliktig förmån. Ett av kraven är att företagets logga ska synas på dem.

Är du osäker på ett specifikt avdrag i ditt bolag? Redovisningskompaniet har duktiga konsulter som gärna besvarar dina frågor.

Lämna ett svar